25 aniversari. Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. Logo


Eines

Accés a l'àrea privada

Fem que tot funcioni

Portada > Serveis per a col·legiats > Formació > Cursos i activitats > Curs pràctic de Gestió d'Energia mitjançant Microxarxes Elèctriques (Smart Micro-Grid)-Part teò...


Serveis per a col·legiats

<< Llistat de cursos, conferències i activitats

Agenda

CursosGestió de l'Energia

Curs pràctic de Gestió d'Energia mitjançant Microxarxes Elèctriques (Smart Micro-Grid)-Part teòrica

Presencial i per videoconferència (sessions teòriques) 

Informació de l'activitat

 • Organitzat per:

  Curs organitzat per ENGINYERS BCN amb la col·laboració del grup de recerca Energy Processing and Integrated Circuits (EPIC), laboratori E3PACS de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

                           

 • Objectius:

  Aquest curs està centrat en el paradigma de les conegudes com a "smart micro-grid". 

  Es tracta d'un curs preparatori per a professionals amb visió de futur immediat, interessats a abordar, amb els coneixements adequats, l'ús de les microxarxes "smart" per a una gestió eficient i eficaç de l'energia elèctrica. Remarcar que no es tracta d'un curs centrat en el dimensionat d'instal·lacions fotovoltaiques. 

   

 • Destinataris:

  Aquest curs compleix amb els requisits de formació continuada per certificar-se com Expert en Auditories Energetiques, certificació acreditada per ENAC segons la Norma ISO 17024:2012. Tota la informació per poder accedir a la certificació està disponible a  https://certificacioprofessional.cat/

   

  Adreçat a: 

  -Tècnics d'enginyeries i despatxos d'arquitectures interessants en adquirir coneixements per al disseny de microxarxes amb gestió eficient de l'energia. 

  -Consultors i auditors energètics per ampliar coneixements tècnics en l'àmbit de les microxarxes. 

  -Instal·ladors amb nocions d'electricitat que desitgin comprendre l'operativitat i funcionalitat de les microxarxes. 

  I en definitiva, professionals del sector o d'altres i/o nous enginyers amb inquietud per conèixer l'abast de l'àmbit d'aplicació de les microxarxes, possibilitats de disseny ajustat als corresponents escenaris, modes d'operació permesos i potencial d'oportunitats. 

 • Programa:

  Teoria

  Bloc 1. El paradigma de les microxarxes.

   

  • Introducció. Tendències en el consum d’energia. Electrificació. De la producció centralitzada a la producció distribuïda.
  • Concepte de microxarxa. Justificació. Descripció estructural. Característiques “smart”. Escalabilitat de la microxarxa. La cadena generació-transport-consum d’energia elèctrica: ubicació de la microxarxa. Transicions H2040 de la Unió Europea.

   

  Bloc 2. Microxarxes.

  • Aproximació estructural. Arquitectura genèrica d’una microxarxa (Generació distribuïda, Emmagatzematge i Càrregues). Conversió estàtica de l’energia elèctrica: inversors, reguladors de càrrega, etc. Microxarxes de CA. Microxarxes de CC. Microxarxes mixtes. Microxarxes híbrides. Comparativa i àmbits d’aplicació. Microxarxes col·laboratives.

   

  • Aproximació funcional. Modes operatius: Microxarxes aïllades o autònomes. Microxarxes connectades a la xarxa general de distribució. Concepte de sistema de gestió de la microxarxa (MGMS). Fluxos de potència (o energia). Concepte de sistema de gestió d’energia (EMS). Nivells lògics i físics.

   

  • Principals blocs d’una microxarxa. Generació fotovoltaica (Característiques, perfils de producció, tecnologies). Emmagatzematge d’energia elèctrica (Bateries, tipus de bateries i característiques segons tecnologia, altres sistemes d’emmagatzematge). Càrregues (Perfils de consum, escales temporals per a l’abastiment de les càrregues, gestió de càrregues). Conversió estàtica (Inversors, carregadors, sistemes de seguiment de màxima potència, MPPT).
  • Programaris comercials.HOMER®. PVSyst®.
  • Exemples de microxarxes. Microxarxa híbrida MEDSOLAR. Microxarxa incrustada en edifici amb estació de recàrrega de vehicles elèctrics.

   

  Bloc 3. Introducció al disseny de sistemes de gestió d’energia.

  • Sistema de Gestió d’Energia (EMS, Energy Management System). Requeriments dels EMS. Capes físiques i lògiques. Cas de les microxarxes de CA. Cas de les microxarxes de CC. Gestió d’energia en temps real. “Smart grid” 
  • Introducció al disseny de Sistemes de Gestió d’Energia. Taules de connexió. Taules de fluxos de potència. Modes funcionals o estats. Equacions de potència. Transicions o canvis d’estat. Diagrames de transició.
  • Estratègies de gestió d’energia. Peak-shaving, Fuel-saving, Load shifting, Load shedding, ). Anelles d’interconnexió.
  • Exemples. EMS MEDSOLAR. Microxarxa domèstica.

   

  Bloc 4. Microxarxes domèstiques basades en ondulador híbrid.

  • Microxarxes domèstiques amb suport fotovoltaic. Arquitectura típica. Necessitats per al disseny. Gestió de càrregues. Perfils de consum domèstics. Sistemes de monitorització d’energia.
  • Programaris per a la generació de perfils de consum domèstics. LoadProGen for Matlab. LoadProfileGenerator.
  • Onduladors híbrids. Definició. Alguns onduladors híbrids comercials: Arquitectura interna. Característiques tècniques.
  • Microxarxa domèstica del Laboratori E3PACS de l’EEBE. Descripció de les microxarxes emprades a les pràctiques del curs. 

   

   

 • Impartit per:

  Robert Piqué López: Doctor Enginyer. Professor del Departament d’Enginyeria Electrònica de la Universitat Politècnica de Catalunya. Membre del grup de recerca EPIC (Energy Processing and Integrated Circuits). Coordinador científic del projecte Microxarxa dins el programa FEDER-ECO 2016 de la Unió Europea a l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est.

  Francisco Casellas Beneyto: Enginyer en Enginyeria Electrònica. Professor del Departament d’Enginyeria Electrònica de la Universitat Politècnica de Catalunya. Membre del grup de recerca EPIC. Membre investigador del projecte Microxarxa dins el programa FEDER-ECO 2016 de la Unió Europea a l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est.

 • Dates i horaris:

  17, 22 i 28 de juny de 2021
  17 i 22 de juny, de 17 a 20 h. i 28 de juny, de 17 a 19 h.

 • Durada:

  8 hores lectives

 • Lloc:

  Aula 1, 3a planta del Col·legi
  Consell de Cent, 365
  08009 BARCELONA
  Tel. 934961420

 • Drets d'inscripció:

  Preu col·legiats: 325.00 €

  Preu precol·legiats: 325.00 €

  Preu no col·legiats: 455.00 €

  Preu col·legiats (en línia): 325.00 €

  Preu precol·legiats (en línia): 325.00 €

  Preu no col·legiats (en línia): 455.00 €


  Formes i terminis de pagament dels cursos

   

   L’import del cursos es podrà fer efectiu de les següents formes:

  • Targeta de crèdit o dèbit (directament des de l’aplicació o presencialment a la seu del Col·legi)
  • Carta de pagament amb codi de barres generat des de l’aplicació que permet realitzar el pagament a través de la Linea Oberta de CaixabankNow o a qualsevol dels seus caixers automàtics (una vegada es faci efectiu el pagament es confirmarà la inscripció mitjançant correu electrònic).
 • Observacions:

  Aquest curs es pot fer seguiment en format presencial i per videoconferència, únicament les sessions teòriques.

   

  A continuació us detallem l'enllaç als cursos en el cas que us interessi cursar la part pràctica o bé teòrica+pràctica.

  -Curs pràctic de Gestió d'Energia mitjançant Microxarxes Elèctriques (Smart Micro-Grid)-Part pràctica

  -Curs pràctic de Gestió d'Energia mitjançant Microxarxes Elèctriques (Smart Micro-Grid)-Part teòrica+pràctica

  Per a la realització d’aquest curs de formació, si en feu el seguiment presencial, teniu a la vostra disposició tiquets d’aparcament gratuït per una durada de 4 hores lectives que se us entregaran a la recepció de la seu col·legial. Un cop iniciat el curs, només caldrà que us identifiqueu amb el vostre nom i cognoms pel seu lliurament. Aquests tiquets són vàlids per: 

   

  - Aparcaments Saba (C/Pau Claris 110, 08007 BARCELONA) Com arribar-hi

   

     

  Formes i terminis de pagament dels cursos

   

  L’import dels cursos es podrà fer efectiu de les següents formes:

   

  • Targeta de crèdit o dèbit (directament des de l’aplicació o presencialment a la seu del Col·legi)
  • Carta de pagament amb codi de barres generat des de l’aplicació que permet realitzar el pagament a través de la Linea Oberta de CaixabankNow o a qualsevol dels seus caixers automàtics (una vegada es faci efectiu el pagament es confirmarà la inscripció mitjançant correu electrònic).

   

  Anul·lacions

   

  Per anul·lar la inscripció abans del pagament podeu fer-ho en aquest apartat web.

   

  Per les anul·lacions després del pagament, poseu-vos en contacte amb el departament de formació per correu electrònic formacio@ebcn.cat o per telèfon al 93 496 14 20.

   

  Les anul·lacions comunicades dins dels 5 últims dies abans de l’inici del curs, o una vegada iniciat el curs, comportaran la pèrdua del 100 %.

   

  El Col·legi es reserva el dret de modificar horaris, dates, continguts i/o professorat dels cursos programats. També es reserva el dret d’anul·lar o ajornar el curs si considera insuficient el nombre d’inscrits. En cas que el Col·legi anul·li el curs es retornarà l’import sencer del curs.

   

  Les places són limitades i s’assignen per ordre d’inscripció.

   

  Assistència

   

  L’organització informa que les faltes d’assistència per part de l'alumnat en cap cas podran ser recuperables.

   

  En cada curs es lliura un certificat d’assistència quan l’alumne assisteix com a mínim a un 75 % de les hores del curs. És imprescindible signar els llistats d’alumnes que es distribueixen a cada sessió, per aconseguir el certificat d'assistència.

   

  Formació subvencionada majors 45 anys en situació d’atur


  El Col·legi ofereix per tots aquells/es col·legiats/ades d’ENGINYERS BCN que estiguin donats d’alta com a demandants d’ocupació* i per tant en situació de recerca de feina (aturats), majors de 45 anys i més d’un any de col·legiació la possibilitat de subvencionar aquest curs, segons casuística a valorar.

   

  Cal posar-se en contacte amb el Servei d’Ocupació i Promoció    professional ocupacioipromocio@ebcn.cat i enviar aquesta sol·licitud PDF.  

  *Així mateix, si no ho han posat en coneixement del Col·legi cal acreditar-ho aportant la documentació que s’escaigui del Departament de Treball de la Generalitat.

   

  Els espais d’ENGINYERS BCN compleixen amb tots els requisits establerts en el seu pla de contingència que inclouen les mesures de prevenció ambientals, organitzatives, així com de caràcter col·lectiu i individual, que estableixen l´aforament de la sala d´actes en un màxim de 22 persones així com 8 i 5 persones a l’Aula 1 i Aula 2 respectivament, sense perjudici dels possibles canvis normatius posteriors que s’hagueren d’aplicar. 

Feu-ho córrer
 • Més

Mes anterior Abril 2021 Mes següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

Informació

Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona

Consell de Cent, 365 - 08009 Barcelona

Tel: 934 96 14 20 -

Mapa de situació | Contacte

© Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona
Tots els drets reservats - Avís Legal - Accessibilitat - Cookies - Política de privacitat

També ens trobareu a:

 • Certificado TÜV
 • 25 anys del Col·legi
 • 2021 Any de la Seguretat Industrial