25 aniversari. Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. Logo


Eines

Accés a l'àrea privada

Fem que tot funcioni

Portada > Serveis per a col·legiats > Formació > Cursos i activitats > Jornades tècniques: GeoEnergia a Catalunya


Serveis per a col·legiats

<< Llistat de cursos, conferències i activitats

Agenda

ConferènciesGestió de l'Energia

Jornades tècniques: GeoEnergia a Catalunya

La inscripció està tancada.

Informació de l'activitat

 • Organitzat per:

  Organitzat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

 • Objectius:

   

  Col·lecció Jornades Tècniques “GeoEnergia a Catalunya”

  L’any 2019 s’ha posat en funcionament el nou Grup de Treball de Geotèrmia (GTG) del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC), amb la finalitat de promoure i donar a conèixer el potencial de l'energia geotèrmica com a energia d’alta eficiència en el nou marc de la Transició Energètica i el Canvi Climàtic.

  El GTG-CEEC inicia aquest any 2019, amb la col·laboració estreta de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), la sèrie de Jornades Tècniques “GeoEnergia a Catalunya”, que tindran per finalitat tractar i difondre la tecnologia, les polítiques, les experiències, els mètodes i els projectes innovadors relacionats amb l'energia geotèrmica.

   

   

  Presentació de la Jornada Tècnica núm. 1

  El proper dia 29 de novembre, l'ICGC acollirà la primera jornada tècnica de la col·lecció “GeoEnergia a Catalunya”. Aquesta jornada se centrarà en els sistemes d’autoconsum d’alta eficiència i, específicament, en les instal·lacions híbrides que combinen energia solar i energia geotèrmica. Aquestes instal·lacions són clau en la transició energètica i en la lluita contra el canvi climàtic.

  L’energia fotovoltaica està sent l’energia catalitzadora en el nou model energètic a l’Estat espanyol i a Catalunya. Amb una tecnologia ja consolidada, és l’energia òptima per a l’autoconsum elèctric. Addicionalment, les opcions de sistemes d'emmagatzematge d'energia elèctrica amb bateries, associats a instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum, faciliten que l'usuari pugui millorar el seu aprofitament i la seva gestió. D'altra banda, l'energia geotèrmica és l'energia que s'obté de l'aprofitament o l'intercanvi tèrmic amb el subsol. És una font d’energia autòctona, sostenible i disponible les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Els sistemes anomenats ‘geotèrmia superficial’ per a climatització (amb bomba de calor geotèrmica) són la solució més eficient per a l'autoconsum tèrmic. La combinació de geotèrmia amb sistemes addicionals de producció (per exemple, l'energia solar tèrmica) i d’emmagatzematge tèrmic latent suposen també una millora en l’eficiència del sistema.

  Aquesta jornada té l'objectiu d'ajudar a difondre el potencial de l’ús combinat d’energies renovables, altrament anomenades solucions híbrides per a l’autoconsum energètic elèctric i tèrmic (climatització i aigua calenta sanitària - ACS).

  La jornada s'orienta a col·lectius tècnics i professionals avesats a l'enginyeria del disseny d'edificacions i d'habitatges, i a l’administració local en general. Es presentaran els conceptes bàsics i els aspectes relacionats amb la generació d’autoconsum elèctric i tèrmic amb energia solar fotovoltaica i tèrmica combinada amb energia geotèrmica i l’ús de sistemes d’emmagatzematge. Es mostraran diversos projectes que ja s’han implementat al nostre territori.

 • Destinataris:

  La jornada s'orienta a col·lectius tècnics i professionals avesats a l'enginyeria del disseny d'edificacions i d'habitatges, i a l’administració en general. Es mostraran diversos projectes que ja s’han implementat al nostre territori.

 • Programa:

   

   

  09.00 - 09.30  Recepció i recollida d'acreditacions. Cafè

   

  09.30 - 09.45  Benvinguda i obertura de l'acte

   

  09.45 - 10.10 Les energies renovables elèctriques i tèrmiques en el marc de la transició energètica Francesc Vidal de Ciurana, Institut Català d'Energia (ICAEN)

   

  10.10 - 10.35  Instal·lació híbrida amb geotèrmia, solar tèrmica i sistema d'emmagatzematge tèrmic latent (TESSe2b) Aniol Esquerra, Associació ECOSERVEIS

   

  10.35 - 11.00  Autoconsum fotovoltaic amb geotèrmia: Centre AUTISME La Garriga i altres casos d'aplicació en l'àmbit residencial, Manel Masramon, ENGIAUX Renovables

   

  11.00 - 11.25  Aprofitament de l'excedent fotovoltaic mitjançant l'ús de bombes de calor geotèrmiques amb tecnologia inverter, en un habitatge unifamiliar, Santi Olalla, ECOFOREST

   

  11.25 - 12.00  Pausa cafè

   

  12.00 - 12.25  Implementació de solucions per autoconsum amb geotèrmia y fotovoltaica. Exemples Nicolau Cassaca, Kasaka

   

  12.25 - 12.50 Anàlisi tècnic, rendibilitat d'una instal·lació geotèrmica amb captació fotovoltaica i acumulació de bateries Joan Sera, TELLUS IGNIS

   

  12.50 - 13.15  Estudi de la rendibilitat econòmica de la geotèrmia hibridada amb energia fotovoltaica Alex Olives, QUADRIFOLI

   

  13.15 - 13.40  Torn obert de paraules

   

   

   

 • Dates i horaris:

  29 de novembre de 2019
  De 9 a 13.40 h

 • Durada:

  5 Hores

 • Lloc:

  Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
  Parc de Montjuïc
  08038 BARCELONA
  Tel. 934961420

 • Observacions:

  Per realitzar l'inscripció cliqueu aqui: 

   

Feu-ho córrer
 • Més

Mes anterior Octubre 2021 Mes següent
dl dm dc dj dv ds dg
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Informació

Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona

Consell de Cent, 365 - 08009 Barcelona

Tel: 934 96 14 20 -

Mapa de situació | Contacte

© Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona
Tots els drets reservats - Avís Legal - Accessibilitat - Cookies - Política de privacitat

També ens trobareu a:

 • Certificado TÜV
 • 25 anys del Col·legi
 • 2021 Any de la Seguretat Industrial