Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. Logo


Eines

Accés a l'àrea privada

Fem que tot funcioni

Portada > Serveis per a col·legiats > Formació > Cursos i activitats > Debat tècnic sobre l’enginyeria 4.0 en l’entorn industrial, de l’edificació i d’infraestru...


Serveis per a col·legiats

<< Llistat de cursos, conferències i activitats

Agenda

ConferènciesGestió de l'EnergiaGestió Productiva i EmpresarialSoftware i Tecnologies

Debat tècnic sobre l’enginyeria 4.0 en l’entorn industrial, de l’edificació i d’infraestructures, automoció i transport

REALITZADA

La inscripció està tancada.

Informació de l'activitat

 • Objectius:

  Aquest és el primer Debat Tècnic que celebrem dins el marc de l’Any de l’Enginyeria 4.0 i que se centra en l’entorn industrial, de l’edificació i infraestructures, automoció i transport.
   

  No hem d’oblidar que l’Enginyeria disposa, amb el seu coneixement i les eines a l’abast, dels mitjans per avançar en el desenvolupament dels països, propiciant els canvis adients a fi de participar en aquesta nova realitat econòmica que exigeix per una banda ser més competitius, millorar la qualitat de vida de l’entorn, avançar en la millora continua i el respecte mediambiental, incrementar la seguretat i els estalvis energètics i buscant sempre eficàcia i eficiència.
   

  En aquest Debat, els ponents se centraran en les temàtiques escollides, una petita mostra del significat i importància de l’Enginyeria en cada un dels marcs del Debat: indústria, edificació, infraestructures i automoció. I en ell es tractaran temàtiques relatives a:
   

  • L’Enginyeria 4.0 en la millora de processos i integració de la producció home-màquina.
  • L’Enginyeria ànima dels edificis intel·ligents i del repte del consum energètic quasi nul.
  • Involucració de l’Enginyeria en les infraestructures de futur.
  • L’Enginyeria 4.0 en la indústria de l’automoció per millora mobilitat.

 • Programa:

  En el marc de l'Any de l'Enginyeria 4.0, ENGINYERS BCN presenta el Debat Tècnic: Enginyeria 4.0 en l'entorn industrial, de l'edificació i d'infraestructures, automoció i transport.

   

  9.30 h. Acreditacions
  9.45 h. Benvinguda, presentació Debat i ponents a càrrec Sr. Pere Rodríguez, Enginyer Tècnic Industrial i Coordinador de l’Any de l’Enginyeria 4.0
   

  10 h. L’Enginyeria 4.0 en la introducció de robots en entorns del Lean Manufacturing, a càrrec Sr. Javier Franco, Gestor de Projectes de LEAN BOX.
   

  La Indústria 4.0 ja és una realitat tangible i per tant els sistemes productius actuals han d’adaptar-se a aquestes noves tecnologies amb les quals, l’Enginyeria 4.0, té un rol molt significatiu. Com és el cas del Sistema Lean Manufacturing.
   

  El Sistema Lean Manufacturing ha a portat grans beneficis i millores amb les seves eines i ara pot incrementar-los adaptant i incorporant les tecnologies de la indústria 4.0 i especialment la robòtica col·laborativa.
  Es presentarà com introduir els robots col·laboratius d’una forma lògica i aprofitant el màxim potencial. Quins passos cal seguir per garantir l’èxit de les aplicacions en entorns del Lean Manufacturing.
   

  10.30 h. L’Enginyeria ànima dels edificis intel·ligents i del repte del consum energètic quasi nul, a càrrec Sr. Antoni Garcia, Consultor en Gestió Energètica, Infraestructures i Manteniment.

   

  Al llarg de les últimes dècades, els edificis han anat incorporant paulatinament sistemes d’automatització, control i regulació, sistemes SCADA d’adquisició de dades de monitorització, així com sistemes de gestió tècnica de les instal·lacions i dels edificis, donant forma els edificis intel3ligents. Ara, amb les exigències de sostenibilitat i eficiència energètica el repta és assolir edificis NZBE, que puguin contribuir al desenvolupament de les Smarts Grids a la necessària transformació cap a un nou model energètic sostenible.
   

  Això passa inexorablement per a la generació distribuïda amb l'ús d'energies renovables i innovació tecnològica, per la digitalització energètica. Però també per una connectivitat de diversos processos i serveis que comportant l’anàlisi de dades massiva, que requereix una gran capacitat de càlcul per la quantitat enorme d’informació que circula , procedent de dispositius i objectes interconnectats, i la informàtica en núvol per a la centralització de la informació, així com la gestió dels fluxos energètics per una assignació mes eficient dels recursos. En definitiva una nova manera d’organitzar els mitjans de producció, els processos i els serveis, a on las estratègies d’Enginyeria 4.0 tindran un rol determinant.
   

  11 h. El futur de l’enginyeria, la gestió de les infraestructures, a càrrec Sra. Nel·la Saborit, Enginyera de transport. Membre de la Junta de la Societat Catalana d'Ordenació del Territori.
   

  Ponència centrada en l'aplicació del raonament tècnic i les noves tecnologies per a la millora de la resiliència social de les infraestructures. Durant aquesta ponència es tractaran tots aquells ginys i noves tecnologies aplicables a infraestructures del transport, així com els sistemes de gestió que permeten augmentar la flexibilitat i resiliència de les formes d'ús d'aquestes infraestructures.
   

  11.30 h. L’Enginyeria 4.0 en la Indústria de l’Automoció: reptes i oportunitats, a càrrec de Sr. José Manuel Barrios, Innovation Manager, Applus IDIADA Group.

   

  Parlar avui en dia d'automoció és parlar de mobilitat. Per a la definició de la mobilitat del futur s'ha de començar estudiant la mobilitat del present i l'evolució de la tecnologia associada. Avui dia hi ha un moviment molt important de persones cap a les ciutats. La despoblació de les zones rurals és una fet i serà molt difícil canviar aquesta tendència. Cada vegada més persones viuen a les ciutats. Això produeix que l'activitat econòmica es concentri en grans urbs. Però això també origina que els problemes relacionats amb la mobilitat (accidents, contaminació i "malestar" social) estiguin també localitzats en aquests nuclis urbans. 

  Els reptes als quals la societat i la indústria del Sector Automoció s'enfronten són coneguts des de fa molt temps: seguretat en el transport, continuïtat en la mobilitat, i impacte en el medi ambient. Sembla evident que les solucions també són clares: automatització del transport i connetivitat dels vehicles, electrificació (en tots els seus modes) de les flotes, i la mobilitat compartida. Aquestes solucions no són individuals sinó que l'èxit de les mateixes radica en les seves sinergies. 

  L'automatització de la mobilitat, l'electrificació de les flotes i la definició dels nous models de mobilitat compartida necessitaran de noves eines d'enginyeria (la utilització de la intel·ligència artificial, la generació de nous models humans per a la simulació d'infinitat d'escenaris, la gestió avançada del trànsit són alguns exemples).
   

  12 h. Taula Rodona Debat i torn de preguntes, moderat pel Sr. Carles Miranda, Coordinador Indústria 4.0 d’ACCIÖ (Generalitat de Catalunya).
   

  Amb la participació dels quatre ponents del Debat.
   

  Cloenda Debat a càrrec Sr. Carles Miranda.

 • Impartit per:

  Pere Rodríguez, Enginyer Tècnic Industrial i Coordinador de l’Any de l’Enginyeria 4.0.
  Javier Franco, Gestor de Projectes de LEAN BOX.
  Antoni García, Consultor en Gestió Energètica, Infraestructures i Manteniment.
  Nel·la Saborit, Enginyera de transport. Membre de la Junta de la Societat Catalana. d’Ordenació del Territori.

  José Manuel Barrios, Innovation Manager, Applus IDIADA Group. 
  Carles Miranda, Coordinador Indústria 4.0 d’ACCIO.

 • Dates i horaris:

  17 de maig de 2018, de 9.30 a 13.30 h.

 • Lloc:

  Sala d'actes del Col·legi
  Consell de Cent, 365
  08009 Barcelona
  Tel. 934 96 14 20
  Fax. 932 15 20 81

 • Observacions:

  Empreses participants de l'Any de l'Enginyeria 4.0

   

   

  Amb la col·laboració de

   

 • Torna-la a veure :

  Aquest servei ofereix la possibilitat de tornar a veure les conferències que s'han realitzat al Col·legi.

Feu-ho córrer
 • Més

Mes anterior Abril 2020 Mes següent
dl dm dc dj dv ds dg
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30   

Informació

Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona

Consell de Cent, 365 - 08009 Barcelona

Tel: 934 96 14 20 -

Mapa de situació | Contacte

© Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona
Tots els drets reservats - Avís Legal - Accessibilitat - Cookies - Política de privacitat

També ens trobareu a:

 • Certificado TÜV
 • 2020 Any de la Seguretat Industrial