Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. Logo


Eines

Accés a l'àrea privada

Fem que tot funcioni

Portada > Serveis per a col·legiats > Formació > Cursos i activitats > Curs tècnic. La necessària rehabilitació en instal·lacions


Serveis per a col·legiats

<< Llistat de cursos, conferències i activitats

Agenda

Cursos

Curs tècnic. La necessària rehabilitació en instal·lacions

La inscripció està tancada.

Informació de l'activitat

 • Programa:

  En el marc de l’any de la Rehabilitació en instal·lacions, ENGINYERS BCN presenta el curs tècnic: La necessària rehabilitació en instal·lacions.


  9.30 h Acreditacions

   

  9.45 h Benvinguda i presentació
  Mercè Rius, directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Miquel Darnés, degà del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona i Pere Rodríguez, Coordinador de l'Any de la Rehabilitació en Instal·lacions inauguraran les activitats de L’Any de la Rehabilitació en Instal·lacions.

   

  Benvinguda i presentació del curs tècnic: La necessària rehabilitació en instal·lacions a càrrec del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona i presentació i moderació a càrrec de Pere Rodríguez, enginyer tècnic industrial, membre del Consell Consultiu de la Asociación Española de Mantenimiento i Coordinador de l’Any de la Rehabilitació en Instal·lacions.

   

  10.00 h Importància de l’aplicació Lean Six Sigma en la Rehabilitació en Instal·lacions
  A càrrec de Félix Tobalina
  Es donarà a conèixer els avantatges del Lean Maintenance en la rehabilitació d’instal·lacions indicant el model organitzatiu necessari i la reducció de costos que l’acompanya. Així mateix es presentarà una comparació del model tradicional i de la gestió Lean Six Sigma destacant els aspectes d’operacionalitat, seguretat i costos.

   

  10.45 h Rehabilitació d’Instal·lacions de Maquinària
  A càrrec d’Alfons de Victoria
  Les instal·lacions de maquinaria, línies automatitzades amb més o menys extensió, nomenades “conjunts de màquines” segons la Directiva de Màquines 2006/42/CE, tenen dues peculiaritats que les diferencien d’altres instal·lacions com siguin les elèctriques, de gas, d’aigua, etc. Aquestes diferencies són:

  1. Que en la seva construcció inicial, per poc que siguin d’un cert volum, acostumen a intervenir un bon nombre d’agents: fabricants de les diferents màquines, instal·ladors de línies elèctriques, integradors de maquinaria, el mateix usuari final. A més, no existeix cap Reglament que expliqui com cal fer aquesta construcció inicial.

  2. Una vegada posades en servei, l’usuari final té que plantejar-se la necessitat de inspeccions periòdiques, manteniment, rehabilitació de parts i actuacions semblants tendents no sols a que la producció mantingui els necessaris nivells de qualitat, sinó també que es garanteixi la seguretat del personal que treballa en elles. I a aquests efectes, gens ajuda el que tampoc per a aquestes inspeccions i accions derivades, existeixi cap Reglament que prescrigui periodicitats o indiqui en que consisteixen les actuacions.

   

  11.30 h Coffe breack

   

  12.00 h La necessària Rehabilitació de les Instal·lacions d’Il·luminació
  A càrrec de Lluis Ferrero
  Es farà palesa de forma evident la necessitat de rehabilitar els espais il·luminats, fent-se una justificació del fet i abordant tot seguit les diferents tipologies d’instal·lacions, dins el caire públic o privat, així com les singularitats de les mateixes i les actuacions que cal dur a terme, presentant tot un recull de recomanacions.
  1. Necessitat de la rehabilitació en espais il·luminats. Justificació
  2. Tipologia de instal·lacions. Publiques o Privades
  3. Singularitats i actuacions
  4. Recomanacions

   

  12.45 h  “Retrofit” d’actius en el marc de les ISO 55000 i Manufactura Avançada
  A càrrec de José Ma Borda

  La Manufactura Avançada exigeix el reemplaçament o la remodelació dels actius industrials per a la evolució dels processos i la competitivitat. El disseny de la Fàbrica del Futur permet se’ns dubte aprofitar algunes instal·lacions i equipaments però el seu “retrofit” va més enllà de normatives tècniques o mediambientals i persegueix un salt disruptiu que ha d’acompanyar-se d’un manteniment modern orientat a la fiabilitat i qualitat extremes en un escenari de fabricació sostenible

   

  13.30 a 15.30 h Dinar

   

  15.30 h Rehabilitació instal·lacions d’aigua per millorar eficiència
  A càrrec d’Albert Soriano

  El contingut del bloc relatiu a la Rehabilitació d'Instal·lacions d'Aigua per millorar l'Eficiència donarà en primer terme una visió general del concepte de rehabilitació dins el sector de les instal·lacions de l’aigua i els aspectes que de manera general influeixen en la justificació per una rehabilitació. Seguidament es tractaran els aspectes concrets a tenir en compte en la rehabilitació de zones d’accés comunitari (escomeses, instal·lacions generals, grups de pressió) i també els aspectes a considerar en la rehabilitació d’instal·lacions interiors tant en àmbit residencial, terciari com de publica concurrència

   

  16.15 h  Nova metodologia BIM (Building Information Modelling) associada a l’aïllament tèrmic i acústic
  A càrrec de Josep Bové 

  BIM (Building Information Modelling) es una nova metodologia provinent d’Europa que aporta una millora significativa en el procés de creació i disseny en l’edificació. Els arxius BIM ens proporcionen informació real per coordinar un projecte, tot substituint el clàssic arxiu CAD per un model 3D amb informació dels materials i sistemes. Knauf Insulation, conscient d’aquest canvi, ha creat el seu catàleg amb una amplia gama de objectes BIM, tot donant un ampli ventall de solucions per a l’aïllament tèrmic i acústic. En aquesta jornada, es parlarà de la seva experiència amb aquesta nova eina, així com dels avantatges que aquesta aporta per als professionals del sector de l’edificació.

   

  17.00 h Rehabilitació d’instal·lacions solars tèrmiques en equipaments municipals
  A càrrec de Fermín Giménez

  L’Ajuntament de Barcelona aposta per l’ús d’energies renovables en els edificis i equipaments municipals com a part de l’estratègia d’Autosuficiència energètica. Per aquest motiu, considera clau que les instal·lacions solars tèrmiques en equipaments amb un alt consum de calor estiguin funcionant de forma òptima i es faci un seguiment adequat del seu rendiment i estalvi. S’exposaran els principals arguments a favor i dificultats de la rehabilitació d’instal·lacions solars tèrmiques, tant tècnics com econòmics, en base a l’experiència de l’Institut d’Esports de Barcelona en la rehabilitació de 15 instal·lacions. Es presentaran els resultats de 2 d’elles, com a exemple de bones pràctiques.

   

  17.45 h Casos d’èxit en rehabilitacions d’edificis

  1.- Rehabilitació de les instal·lacions d’electricitat i calefacció d’un hospital amb incorporació de trigeneració.

  A càrrec d'Alfred Martínez-Sabadell Miguel

  A partir de la necessitat en un hospital de reformar les instal·lacions elèctriques per donar seguretat de subministra i les de producció de fred i calor per millorar la seva eficiència energètica, s’afegeix un equip de trigeneració que serà finançat i amortitzat mitjançant l’estalvi energètic que reportarà i la venda de l’excedent d’energia elèctrica.

   

  2.- Instal·lació de Sistema KNX en un Hotel al centre de Barcelona.

  A càrrec de Joan Jové

  Presentació de l’ instal·lació de Domòtica amb sistema KNX en un edifici Hoteler del centre de Barcelona amb la que es va aconseguir un estalvi important en el consum elèctric. El treball descriu com s’ha realitzat l’ instal·lació i els paràmetres que es van fer servir amb dades reals i un seguiment de tres anys.
   

  Aquest treball va ser guardonat en el 1er. “KNX International Forum” para la eficiència energètica en la edificació celebrat a Madrid el mes d’abril de 2010.



 • Impartit per:

  Félix Tobalina, director general de l’empresa Tobalina consulting group
  Alfons de Victoria, administrador MAST (Machinery & Atex Safety and Training)
  Lluis Ferrero, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, departament de Projectes d'Enginyeria
  José Ma Borda, managing director de l’empresa Sisteplant
  Albert Soriano,Comissió de Fontaneria del GremiBCN
  Josep Bové, responsable de sostenibilitat i desenvolupament BIM de Knauf insulation

  Fermín Giménez, director de projectes d'Agència d'Energia de Barcelona. Ajuntament de Barcelona
  Alfred Martínez-Sabadell, director general de SOGESA INSTALACIONES INTEGRALES S.A.U. Empresa associada al GremiBCN
  Joan Jové, gerent de APLICACIONES ELECT. INST. Y MANT. IJT, S.L. Empresa associada al GremiBCN.

  Moderat per Pere Rodríguez, enginyer tècnic industrial, membre del Consell Consultiu de la Asociación Española de Mantenimiento i Coordinador de l’Any de la Rehabilitació en Instal·lacions

 • Dates i horaris:

  19 de març de 2015, de 9.30 a 18.30 h

 • Lloc:

  Tecnoespai
  Bailèn, 68
  08009 Barcelona
  Tel. 932 47 87 22
  Fax. 932 47 87 23

 • Drets d'inscripció:

  Preu col·legiats: 50.00 €

  Preu precol·legiats: 50.00 €

  Preu no col·legiats: 70.00 €

 • Observacions:

  Els informem que el preu del curs inclou el Coffe-Break i el Dinar de peu

    

  Empreses participants a l'any de la Rehabilitació en instal·lacions:

  Gremi d'instal·ladors de Barcelona

  OTIS

  Schneider Electric

  Standard Hidráulica

  PRESTO

  technofont

  imesAPI

  TREND

   

  Amb la col·laboració de:

  Caixa d'Enginyers

  Banc de Sabadell

  ITeC

  Institut Catatà d'Energia (ICAEN)

  Gremi Empresarial d'Ascensor de Catalunya (GEDAC)

  Ajuntament de Barcelona

  Associació Catalana de Tècnics en Energia, Climatització i Refrigeració (ACTECIR)

   

  Formació bonificada
  El Col·legi s'ha acreditat com a entitat organitzadora per a gestionar gratuïtament als col·legiats i als no col·legiats la bonificació de cursos de formació que organitza.

   

  Aquest curs, pot ser bonificat per la Fundación Tripartita. Per conèixer els passos a seguir, consulteu l’apartat Formació bonificada. Recordeu que, per a poder obtenir la bonificació, les gestions cal fer-les, com a mínim, 10 dies hàbils abans de l´inici del curs. Per a més informació, podeu contactar amb l’Àrea de Formació d’ENGINYERS BCN.

   

  IMPORTANT:
  Per obtenir la bonificació, la Fundació Tripartita estableix com a condició la realització del curs per part del treballador: això implica, en el cas dels cursos presencials, una assistència mínima del 75% a les classes, i en el cas dels cursos en línia, cal obtenir una assistència/participació mínima del 75% que es calcula en base a:
  - El nombre de connexions realitzades a l’aula virtual.
  - La participació en els fòrums i debats proposats pel tutor (en el cas d'haver-hi).
  - Realització de les activitat/exercicis proposats pel tutor (en el cas d'haver-hi).

   

  Assistència
  L’organització informa que les faltes d’assistència per part de l'alumnat en cap cas podran ser recuperables.

   

  Formes i terminis de pagament dels cursos
  L’import del cursos es podrà fer efectiu de les següents formes:

  - Per mitjà del web amb targeta de crèdit o dèbit.
  - Per transferència bancària al núm. d’IBAN del Banc de Sabadell ES80 0081.7011.1300.0193.0699 (Cal enviar comprovant indicant nom del curs i del participant a inscripcions@ebcn.cat).
  - A la seu del Col·legi, amb targeta de crèdit o dèbit o bé amb xec nominatiu al Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona.

  L’import del curs s’haurà de fer efectiu, com a mínim, 10 dies hàbils abans de la data d’inici. El no fer-ho pot comportar l’anul·lació de la inscripció i la pèrdua de la plaça reservada.


  Anul·lacions
  Les anul·lacions d’inscripcions als cursos s’hauran de comunicar a l’Àrea de Formació (inscripcions@ebcn.cat o Tel. 93 496 14 20).

   

  Les anul·lacions comunicades dins dels 5 últims dies abans de l’inici del curs, o una vegada iniciat el curs, comportaran la pèrdua del 100 %.

   

  El Col·legi es reserva el dret de modificar horaris, dates, continguts i/o professorat dels cursos programats. També es reserva el dret d’anul·lar o ajornar el curs si considera insuficient el nombre d’inscrits. En cas que el Col·legi anul·li el curs es retornarà l’import sencer del curs.

   

  Les places són limitades i s’assignen per ordre d’inscripció.

Feu-ho córrer
 • Més

Mes anterior Juliol 2022 Mes següent
dl dm dc dj dv ds dg
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Informació

Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona

Consell de Cent, 365 - 08009 Barcelona

Tel: 934 96 14 20 -

Mapa de situació | Contacte

© Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona
Tots els drets reservats - Avís Legal - Accessibilitat - Cookies - Política de privacitat

També ens trobareu a:

 • Certificado TÜV
 • 2022 Any de la Enginyeria del Sector Sanitari