Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. Logo


Eines

Accés a l'àrea privada

Fem que tot funcioni

Portada > El Col·legi > Notícies > "La bellesa com a camí de l'excel·lència"


Notícies

RSS

Dimecres, 23 de març de 2022

"La bellesa com a camí de l'excel·lència"

El vicedegà, Ricard Nogués, parla a l'Observatori de març-abril de l'acreditació del Col·legi en baixa tensió per ENAC. "S'ha introduït la possibilitat de certificar les persones com a instal·ladors d'electricitat de baixa tensió de categoria especialista, d'acord amb l'UNEEN ISO/IEC 17024 i mitjançant un sistema d'avaluació de les seves competències". Llegeix l'article aquí o llegeix-lo al web.

"La bellesa com a camí de l'excel·lència"

Escric aquest Observatori el 22.2.22. El 22222 és un nombre de Kaprekar, que és aquell el resultat del quadrat del qual es pot tallar en dues parts que, sumades, donen el mateix número original. Aquest concepte va ser introduït per aquest matemàtic indi el 1980. La màgia de les ciències exactes aplega aquesta estranya bellesa que ha permès a la humanitat avançar en l'àmbit de la tecnologia. El dia del concert a Santa Maria del Mar, mentre escoltava El Messies, vaig pensar com es podria mesurar la bellesa. Els enginyers estem acostumats als kelvins, als watts, als newtons, als tesles, etc., com a savis que ens van oferir els seus cognoms, per definir els paràmetres del càlcul de diverses disciplines. Vaig pensar que potser el Händel seria una nova unitat a tenir en compte per mesurar-la. La bellesa com a equilibri de l'excel·lència dels nostres sentits.

A finals de gener vaig tenir ocasió d'estar a la presentació del Blockchain Energia, que tindrà com a seu la meva ciutat, Badalona. Aquest projecte, iniciativa de la Generalitat de Catalunya i de la Cambra de Barcelona, i amb el desig del Govern municipal, vol impulsar la millora energètica a través de la integració d'aquesta tècnica que, com a base de dades distribuïda, actuarà com un veritable notari digital per assolir la millor eficiència en el desenvolupament de les energies renovables.

Per tant, tenim al davant una immensa possibilitat de negoci que caldrà posar en solfa. Però per assolir aquests objectius no només hi ha d'haver enginyers amb capacitat i coneixement per desenvolupar el projecte integral, sinó equips humans a través d'empreses autoritzades que l'executin i el facin evident a través de la seva capacitat professional. Ara bé, un dels grans entrebancs actuals és la manca de mà d'obra qualificada per poder desenvolupar tots els assumptes que es van manifestant en el nostre entorn.

ENGINYERS BCN ha apostat per fer un gir en aquest sentit. Aprofitant la nostra acreditació de baixa tensió per ENAC, amb una ampliació d'aquesta i d'acord amb la normativa vigent, s'ha introduït la possibilitat de certificar les persones com a instal·ladors d'electricitat de baixa tensió de categoria especialista, d'acord amb l'UNEEN ISO/IEC 17024 i mitjançant un sistema d'avaluació de les seves competències. Això ens permetrà, d'una banda, consolidar aquest servei i, de l'altra, acompanyar el camí de nous professionals per atendre, en el marc del treball digne i de qualitat, les necessitats del mercat per desenvolupar les obres que hi haurà. També permetrà, d'acord amb el que se sol·licita en la puntuació de nous concursos públics, disposar de la certificació professional per a aquells operaris que tenen experiència però no tenien, fins ara, manera de qualificar-la. No sé si l'assoliment d'aquesta competència permetrà la bellesa del nostre entorn, però potser, a partir d'ara, podríem mesurar en händels l'excel·lència per dignificar els resultats finals dels nostres projectes.

Com va dir Steve Jobs: "No tenim l'oportunitat de fer moltes coses; per això cada cosa que fem ha de ser excel·lent. Perquè aquesta és la nostra vida".

Ricard Nogués,
Vicedegà

Feu-ho córrer
  • Més

Portada del Theknos 248

[+] Ampliar

Informació

Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona

Consell de Cent, 365 - 08009 Barcelona

Tel: 934 96 14 20 -

Mapa de situació | Contacte

© Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona
Tots els drets reservats - Avís Legal - Accessibilitat - Cookies - Política de privacitat

També ens trobareu a:

  • Certificado TÜV
  • 2022 Any de la Enginyeria del Sector Sanitari