25 aniversari. Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. Logo


Eines

Accés a l'àrea privada

Fem que tot funcioni

Portada > El Col·legi > Notícies > Novetats respecte els responsables tècnics d’empreses instal·ladores, mantenidores o de conserva...


Notícies

RSS

Dilluns, 3 de maig de 2021

Novetats respecte els responsables tècnics d’empreses instal·ladores, mantenidores o de conservació

En data 28 d'abril de 2021, ha estat publicat en el BOE el Reial decret 298/2021, de 27 d'abril, pel qual es modifiquen diverses normes reglamentàries en matèria de seguretat industrial. T'expliquem el més destacat en aquesta notícia.

Els reglaments de seguretat industrials regulen els requisits de les empreses instal·ladores, mantenidores o de conservació exigint-les determinats medis humans i materials.

Entre els medis humans, diversos reglaments exigeixen que les empreses comptin com a personal necessari un responsable tècnic amb titulació universitària amb competències especifiques en la matèria del reglament de seguretat industrial corresponent.

En determinats reglaments, es permetia que la relació entre l'empresa i el responsable tècnic fos a l'elecció, o bé una relació laboral, o bé una relació de caràcter mercantil.

En data 28 d'abril de 2021, ha estat publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el Reial decret 298/2021, de 27 d'abril, pel qual es modifiquen diverses normes reglamentàries en matèria de seguretat industrial.

Aquesta norma exigeix que el responsable tècnic haurà d'estar contractat en plantilla a jornada complerta, és a dir, només sota una relació laboral en el cas de:

 • Empreses instal·ladores de grues torre (ITC "MIE-AEM-2" - Reial decret 836/2003, de 27 de juny).
 • Empreses conservadores d'ascensors ITC AEM 1 "Ascensors" - Reial decret 88/2013, de 8 de febrer).
 • Empreses i mantenidores d'equips i sistemes de protecció contra incendis (annex III - Reial decret 513/2017, de 22 de maig, del reglament d'instal·lacions de protecció contra incendis).

Al respecte, hi ha algunes especificacions:

 • Si l'horari d'obertura de l'empresa és menor a la jornada complerta, s'admetrà que el responsable tècnic estigui contractat a temps parcial durant el nombre d'hores equivalent a l'horari durant el qual l'empresa desenvolupi la seva activitat.
 • En el cas de les persones jurídiques, s'entendrà que es compleix el requisit si el títol universitari l'ostenta un dels socis de l'organització, sempre que treballi per a l'empresa a jornada complerta o durant l'obertura de la mateixa.
 • La figura del responsable tècnic podrà ser substituïda per la de dos o més tècnics titulats universitaris competents, els horaris laborals dels quals permetin cobrir la jornada complerta o l'horari de l'activitat de l'empresa.

En conseqüència:

 • Les empreses que s'habilitin a partir de l'1 de juliol de 2021 (data d'entrada en vigor d'aquest reial decret) hauran de complir aquests requisits.
 • Les empreses habilitades abans de l'1 de juliol de 2021 disposaran d'un any d'ençà l'entrada en vigor del Reial decret 298/2021, és a dir, fins l'1 de juliol de 2022, per adaptar-se als requisits establerts en les modificacions introduïdes per aquest reial decret (disposició transitòria única del reial decret 298/2021).
Feu-ho córrer
 • Més


Informació

Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona

Consell de Cent, 365 - 08009 Barcelona

Tel: 934 96 14 20 -

Mapa de situació | Contacte

© Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona
Tots els drets reservats - Avís Legal - Accessibilitat - Cookies - Política de privacitat

També ens trobareu a:

 • Certificado TÜV
 • 25 anys del Col·legi
 • 2021 Any de la Seguretat Industrial