Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. Logo


Eines

Accés a l'àrea privada

Fem que tot funcioni

Portada > El Col·legi > Notícies > "És l’hora de les renovables"


Notícies

RSS

Dijous, 20 de gener de 2022

"És l’hora de les renovables"

El degà parla, a l'Observatori de gener-febrer, del posicionament del Col·legi davant el canvi de model energètic que viu el país: "ENGINYERS BCN està disposat a tenir un paper rellevant per ajudar a assolir aquest repte". Llegeix l'article aquí o llegeix-lo al web.

Observatori del Theknos 247

És l'hora de les renovables

El ple del Parlament de Catalunya de l'1 de desembre del 2021 va validar el Decret llei 25/2021, de 26 d'octubre, d'acceleració del desplegament de les energies renovables distribuïdes i participatives. El nou Decret aposta per l'acceptació social i territorial, que seran els filtres que marcaran les regles del joc. En concret, els projectes d'energia eòlica i fotovoltaica hauran d'acreditar l'acord del 50% dels terrenys sobre els quals es projectin, i també que s'ha presentat una oferta de participació local. Val a dir que, per arribar a l'objectiu fixat per la llei catalana de canvi climàtic de produir el 50% de l'energia elèctrica per fonts renovables l'any 2030, caldrà multiplicar per 3,5 el volum actual generat per l'eòlica i per 17 el de la fotovoltaica. Això vol dir tenir en funcionament un total de 10 GW, entre eòlica i fotovoltaica. Avui tenim 1,2 GW de la primera i només 0,3 GW de la segona. El repte està servit.

Estem, doncs, davant d'una necessitat urgent si no volem tenir un país farcit de línies per importar energies renovables de fora, com, per exemple, de l'Aragó. Així doncs, entre altres coses, cal incentivar, com ho fa el Decret, l'autoconsum. La transició energètica que necessitem ha de ser descentralitzada, rendible, neta i eficient. I, gràcies a l'autosuficiència connectada, es podran compartir excedents i dèficits amb els sistemes veïns. Això és vàlid per a tots els nivells: des d'un edifici fins a barris, municipis i comarques. Segons estudis de l'ICAEN, cobrint les teulades útils de Catalunya amb plaques fotovoltaiques s'aconseguiria el 50% de la demanda elèctrica. Si es fa bé, l'aprofitament de les renovables serà un factor generador de riquesa local i de reequilibri territorial.

Per tot plegat, ENGINYERS BCN està disposat a tenir un paper rellevant per ajudar a assolir aquest repte, en el qual ens juguem molt com a societat i com a país. És la nostra responsabilitat com a corporació compromesa amb la sostenibilitat i el medi ambient. Per tant, farem formació i activitats per actualitzar coneixements; donarem ple suport a les activitats i les iniciatives de les Comissions del Col·legi sobre aquest tema; informarem la ciutadania de com implementar projectes de renovables, com ja vam fer en el darrer Expoelectric, i participarem activament en les propostes i les accions que les administracions i altres agents ens facin arribar. Val a dir que com a Consell de Col·legis estem amb converses amb l'ICAEN per establir un acord de col·laboració que permeti aprofitar el gran potencial dels col·legis i dels col·legiats en aquest àmbit. Volem posicionar-nos com les entitats i els professionals de referència per impulsar la instal·lació d'energies renovables per tot el territori. No podem perdre més temps.

Miquel Darnés,
Degà

Feu-ho córrer
  • Més

Portada del Theknos 247.

[+] Ampliar

Informació

Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona

Consell de Cent, 365 - 08009 Barcelona

Tel: 934 96 14 20 -

Mapa de situació | Contacte

© Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona
Tots els drets reservats - Avís Legal - Accessibilitat - Cookies - Política de privacitat

També ens trobareu a:

  • Certificado TÜV
  • 2022 Any de la Enginyeria del Sector Sanitari