25 aniversari. Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. Logo


Eines

Accés a l'àrea privada

Fem que tot funcioni

Portada > El Col·legi > Notícies > “Rehabilitar és de savis”


Notícies

RSS

Dilluns, 27 de juliol de 2020

“Rehabilitar és de savis”

El degà parla, a l'Observatori del Theknos de juliol-agost, de la importància de la rehabilitació d'edificis especialment en el context actual. També explica el pla de contingència del Col·legi per fer front la situació derivada de la COVID-19. Llegeix l'article aquí o llegeix-lo al web.

Rehabilitar és de savis

Hi ha un refrany que diu que "qui no adoba la gotera, acabarà adobant la casa entera". Això que deien els nostres avis forma part de la saviesa popular, de la qual darrerament potser no n'anem gaire sobrers. La rehabilitació dels edificis forma part d'una cultura que a l'Estat espanyol no està gaire arrelada. Només al voltant del 30% del sector de la construcció es destinava, abans de la COVID-19, a la rehabilitació, quan la mitjana europea estava sobre el 42%. Cal revertir la situació al més aviat possible. Estan ben demostrats els beneficis econòmics i mediambientals de les actuacions de millora als edificis existents, ja siguin residencials o no residencials.

Però ara, amb l'escenari post-COVID-19, aquesta necessitat es fa encara més evident i urgent. És un bon moment per conscienciar la societat, les administracions i tots els agents implicats a treballar conjuntament cap a aquesta direcció, tant per activar l'economia i l'ocupació com per millorar la sostenibilitat. L'acompliment dels objectius de reducció d'emissions fi xats per al 2030 i 2050 dependran, en gran manera, de les polítiques de rehabilitació. Avui dia, gairebé el 30% de l'energia consumida a Catalunya té lloc als edificis. I per aconseguir edificis de consum d'energia gairebé zero, l'energia generada haurà de venir, en bona part, de les fonts renovables. Per tant, s'obre un camp important d'actuació per als professionals que treballen en aquest àmbit.

En aquesta línia, el Col·legi, juntament amb els col·legis d'arquitectes, aparelladors i enginyers industrials, ha aprofitat l'estat d'alarma per plantejar, per una banda, al Departament de Territori i Sostenibilitat i, per l'altra, a l'Ajuntament de Barcelona, propostes de col·laboració que poden anar per aquest camí. Entre altres coses, es proposa poder agilitar els tràmits per simplificar el procés de concessió de llicències, seguint l'experiència del conveni amb el consistori barceloní per als informes d'idoneïtat tècnica, amb l'objectiu de retallar dràsticament els terminis de concessió.

Amb tot, a causa de la crisi econòmica, caldrà millorar i ampliar els mecanismes de finançament i ajuts, perquè les obres es puguin dur a terme. Serà bàsic que les administracions de tots els nivells s'impliquin per oferir propostes atractives, per tal que els propietaris puguin aprovar programes de rehabilitació, acompanyats d'un fons de reserva que en garanteixi l'execució. Pel que sembla, la Unió Europea, amb l'anomenat Green Deal, està disposada a invertir-hi de manera prioritària, per reactivar l'economia i augmentar la sostenibilitat.

PLA DE CONTINGÈNCIA

La Junta de Govern ha establert un pla per mitigar els efectes de la crisi econòmica derivada de la COVID-19, tant adreçat als col·legiats com al Col·legi. Les accions per als col·legiats passen per una reducció de la quota als que han patit un ERTO; per ajudes econòmiques als que han vist reduïts els ingressos derivats de l'exercici lliure de la professió, i per formació gratuïta i amb descomptes, en diversos casos. Les accions per al Col·legi passen per aplicar un ERTO de reducció de jornada a l'equip humà; per la reducció de dietes i despeses de la Junta; per la reducció de les assignacions als col·laboradors; per la negociació amb els proveïdors, i per la supressió dels actes previstos per al 25è aniversari del Col·legi, entre d'altres. Altrament, s'han reconvertit a telemàtics tots els cursos previstos, amb la qual cosa s'ha augmentat el nombre de cursos fets i assistents, en relació amb el mateix període de l'any passat. A la Junta General d'aprovació de comptes del setembre s'ampliarà la informació

Miquel Darnés,
Degà

Feu-ho córrer
  • Més


Informació

Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona

Consell de Cent, 365 - 08009 Barcelona

Tel: 934 96 14 20 -

Mapa de situació | Contacte

© Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona
Tots els drets reservats - Avís Legal - Accessibilitat - Cookies - Política de privacitat

També ens trobareu a:

  • Certificado TÜV
  • 25 anys del Col·legi
  • 2021 Any de la Seguretat Industrial